Home Reizen van Jan en Carla

PORTUGAL

fly-and-drive mei 1994

• Portugal ligt op het Iberische schiereiland.
• Tot Portugal behoren ook de eilandengroepen de Azoren en Madeira in de Atlantische Oceaan.
• De hoofdstad en tevens grootste stad van het land is Lissabon.
• Spanje is het enige buurland, dat Portugal in het noorden en oosten begrenst.
• Het land is ruim twee keer zo groot als Nederland.

In de meivakantie van 1994 boeken we een fly-and-drive om het land in een relatieve vrijheid te verkennen.
Hieronder een impressie van plaatsen waar we geweest zijn.

Cascais
Start van de reis.

Cabo da Roca
Cabo da Roca (letterlijk 'rotskaap') is het meest westelijke punt van het Europese deel van Portugal èn van het Europese vasteland. Deze 140 m hoge kaap ligt aan de Atlantische Oceaan, op circa 30 kilometer ten westen van Lissabon.


Sintra
Sintra is een plaatsje in de buurt van Lissabon. Het ‘Paleis van Pena’ staat op de top van een heuvel boven de stad. Het is gebouwd halverwege de 19e eeuw op de resten van een klooster uit de 16e eeuw. In het gebouw worden verschillende bouwstijlen gecombineerd.

        

Mafra
De stad is bekend door het koninklijk paleis dat er in de 18e eeuw werd gebouwd. Het geldt als het fraaiste gebouw van de Portugese barok.

Óbidos
Het oudste gedeelte van Óbidos is nog volledig ommuurd. Het ‘Castelo de Óbidos’ uit de 12de eeuw bevindt zich binnen dit ommuurde stadsgedeelte.

Heel typisch zijn de witgekalkte huizen, die bijna allemaal omlijnd zijn met blauwe, rode of gele strepen.

                

Vanaf de omwalling heb je niet alleen een spectaculair zicht op de oude stad, maar ook op de omgeving.

Nazare
Via dit kustplaatsje rijden we naar Alcobaça.

Alcobaça
Alcobaça is een kleine stad circa 100 kilometer ten noorden van Lissabon. Het Klooster van Alcobaça is een cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw. De geschiedenis van het klooster is nauw verbonden met het Portugese koningshuis en de strijd om de Moren terug te drijven. Koning Alfons I beloofde de grond waarop het klooster gebouwd is aan de heilige Bernard van Cleervaux, mits de verovering van Santarém op de Moren zou lukken. Zo gebeurde het in 1147 en in 1178 startten de cisterciënzers met de bouw van dit klooster.

Batalha
In 1386 gaf koning Johan I de opdracht tot het bouwen van het Dominicaner klooster, nadat de Portugezen het jaar daarvoor de Castilianen hadden overwonnen tijdens de slag bij Aljubarrota (batalha betekent ‘slag’). De bouw van het klooster duurde anderhalve eeuw, tot ongeveer 1517 tijdens de regeerperiode van koning Emanuel I. Maar al vanaf 1388 woonde er een aantal Dominicanen in het klooster. Het gebouw is één groot kunstwerk en bevat veel elementen van de Portugese manuelstijl.

                

Fátima
Fátima is een plaats in Centraal-Portugal. Nadat een verschijning van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima werd gemeld in oktober 1917, werd het dorp een rooms-katholiek bedevaartsoord. In 1944 werd een basiliek gebouwd.

Maria zou tussen mei en oktober 1917 zes keer verschenen zijn aan de drie herderskinderen, Lucia, Francesco en Jacintha, nabij het Portugese stadje Fátima.

De verschijningen van Maria werden vooraf gegaan door drie bezoeken van een engel. Op 13 mei 1917 zou Maria voor de eerste keer aan de kinderen verschenen zijn en beloofd hebben elke maand opnieuw op de dertiende te zullen verschijnen. Ze riep de kinderen op om boete te doen en offers te brengen met het doel lijdende zielen uit het vagevuur te helpen en te bidden voor de bekering van zondaars, opdat die niet naar de hel zouden gaan. Ook droeg Maria hen op iedere dag de Rozenkrans te bidden voor de vrede.

Al heel ver voor Fátima zien we mensen, lopend, op weg naar het pelgrimsoord. Het wordt in onze ogen nog erger als we zien dat mensen in Fátima op hun knieën naar de kerk kruipen, daarbij aangemoedigd door familie!

Buiten de kerk is een plaats waar je een kaars kunt branden. Het lijkt wel een vetsmelterij: soms worden er manshoge kaarsen gebruikt en als de kaars er niet meer bij kan dan wordt deze er gewoon tussen gesmeten! Heel wonderlijk en bepaald geen plekje voor rustig gebed. Wij hebben hier niet zo veel mee.

Coimbra
Al in de Romeinse periode was er sprake van bewoning in en rond Coimbra, dat is gelegen aan de oevers van de rivier de Mondego.

In de hoge middeleeuwen was Coimbra gedurende meer dan een eeuw de hoofdstad van Portugal.

De Universiteit van Coimbra is een van de oudste universiteiten van Europa en daarmee van de wereld. De instelling werd op 1 maart 1290, kort na de stichting van Portugal, opgericht door koning Dionysius en heeft sindsdien onafgebroken bestaan. Er is nog een grote traditie aan de universiteit; zo dragen veel studenten vandaag de dag nog de traditionele kleding en is het oudste gebouw van de universiteit nog in gebruik.

                

Het bos en paleishotel van Buçaco
In de 16e eeuw geloofde een overste van de kloosterorde der Ongeschoeide Karmelieten, dat de Serra do Buçaco de ideale plaats was voor de broeders om zich te vestigen, zodat zij in nauw contact met de natuur konden bidden. Daarom werd hier een klooster gebouwd met verschillende kapellen in het bos. Bovendien werden hier door de monniken veel uitheemse planten en bomen aangeplant.

In 1810 werd op deze plek de Slag bij Buçaco tussen de Portugezen en de Britten tegen de Fransen uitgevochten.
Van het oorspronkelijke Karmelietenklooster kun je tegenwoordig alleen de kloostergangen, de kapel en een paar monnikencellen bezoeken. Een aantal van de oude monnikencellen is bekleed met kurk voor isolatie tegen de winterkou.

In de 19e eeuw gaf de Portugese koninklijke familie opdracht om een zomerpaleis en jachtslot in het Buçacobos te bouwen, op de plaats van het klooster. Het paleis werd aan het einde van de 19e eeuw in neo-manuelijnse stijl gebouwd voor de laatste koningen van Portugal. Vlak voordat de koning en de kroonprins in 1907 werden vermoord was het gebouw klaar. Nu doet het al sinds 1910 dienst als een zeer luxueus hotel: Hotel Palace do Buçaco.

                

Viseu
De stad is al bekend vanaf de zeer vroege middeleeuwen en heeft een romaanse kathedraal.

Serra de Estrela
De Serra da Estrela is de grootste bergketen, en tevens natuurpark, op het vasteland van Portugal.

                

Cernache de Bonjardim
Overnachtingsplaats.

Tomar
Onder de stad Tomar liggen de resten van de twee Romeinse steden. In 1159 werd de stad aan de Tempeliers geschonken. Zij maakten van Tomar hun hoofdkwartier en bouwden er een kloosterburcht. Het klooster is later uitgebouwd door de Orde van Christus, de opvolgers van de Tempeliers in Portugal. Tegenwoordig is het complex een museum.

                                

Elvas
Deze stad werd ten tijde van het Romeinse Rijk Helvas genoemd. Het is een oude vestingstad met een kasteel, stadswallen – en muren. Bij Elvas ligt een enorm aquaduct, het Aqueduto da Amoreira, dat dateert van rond 1600. Het heeft vier verdiepingen, 843 bogen en een lengte van 7 km. Het aquaduct van Elvas functioneert nog steeds.

De stad heeft heel veel mooie plekjes.

                                

                

Estremoz
Estremoz was ooit een bolwerk tegen de Spanjaarden. De bovenstad is sinds de 17e eeuw omgeven door een vesting. Niet ver hier vandaan ligt een marmerader en er is dan ook veel marmer in de stad gebruikt. Zelfs de 27 m hoge Torre de Menagem (burchttoren) die hoort bij een 13e eeuwse burcht, is van marmer.

Estremoz staat ook bekend als pottenbakkersstad. Typisch voor het aardewerk van hier is dat het is ingelegd met stukjes marmer.
Naast de donjon is Paco da Audiência uit de 14e eeuw het enige wat over is van het kasteel. Het is nu een hotel.

Borba
Op 23 km van Estremoz ligt Borba, een van de drie marmersteden met marmergroeven.

Monsaraz
Het vestingstadje Monsaraz aan de Spaanse grens ligt op een hoogte van 350 m en is een van de best bewaarde historische plaatsen in de Alentejo. Er is een stadsmuur en er zijn veel historische gebouwen.

                


                

Évora
De stad, met een mooi historisch centrum, bestaat al sinds de romeinse tijd. De beroemde zeevaarder Vasco da Gama heeft in Évora gewoond.

De universiteit, voorheen een jezuïetenklooster, werd gebouwd in 1559 door de bisschop van Évora. In de 18e eeuw werd de orde opgeheven, het college gesloten en de paters uit het land verbannen. Van academisch centrum werd Évora een onbeduidend provinciestadje. Nu doet het verwoede pogingen zich te profileren als moderne universiteitstad.

                

De São Francisco-kerk is een kerk van een voormalig klooster en werd gebouwd tussen 1475 en 1550. Bij de kerk is een Capela dos Ossos, ofwel Kapel van de botten. Deze kapel werd in 1816 gebouwd en er werden ongeveer 5000 schedels en beenderen van voormalige monniken gebruikt om deze kapel te maken. Alleen het altaar, de vloer en het plafond werden niet van botten gemaakt. Bij de entree staat een spreuk: "Nos ossos que aqui estamos pelos vosso esperamos" (onze botten, die hier zijn, wachten op die van u).

                

De Romeinse tempel van Évora wordt ook wel aangeduid als Templo de Diana, naar Diana, de Romeinse godin van de maan, de jacht en kuisheid. Dat de tempel aan Diana zou zijn gewijd, berust op een legende. In werkelijkheid is de tempel gebouwd ter ere van keizer Augustus, die werd vereerd als een god tijdens en na zijn bewind. De oorspronkelijke tempel werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus op het belangrijkste openbare plein (forum) van Évora.

Cabo Espechel
Cabo Espichel ligt in het westen van Portugal, niet ver van Sesimbra. Toeristen komen naar deze kaap vanwege het uitzicht op de Atlantische Oceaan.
De locatie is ook beroemd vanwege o.a. een kerk met een heiligdom die zeer dicht bij de rand van de hoge kliffen gebouwd is.

Sesimbra
Ongeveer 35 km van Lissabon ligt Sesimbra, een vissersstadje gelegen aan een beschutte baai, gesticht op een heuveltop rond een moors kasteel. Door de natuurlijke haven is Sesimbra één van de belangrijkste visserijhavens van de regio. In de straatjes zie je overal de vissers hun netten boeten.

Kust van Arrábida
Even ten zuiden van Lissabon ligt op het schiereiland van Setúbal een schitterend kustgebergte: de Serra da Arrábida. In 1976 werd het een natuurpark. Het gebergte stijgt steil op uit zee en lijkt daardoor veel hoger dan het in werkelijkheid is. De top heeft een hoogte van zo'n 500 meter. De uitzichten zijn er spectaculair.

Lissabon
Op weg naar het vliegveld bij Lissabon brengen we nog even een bezoekje aan Belém, een deel van Lissabon. Hier bekijken we het Zeevaardersmonument, de Torre de Belém en het klooster.

(voor foto’s hiervan zie verslag Lissabon 2012)

 

Home Reizen van Jan en Carla