Home Reizen van Jan en Carla

Weekend Madrid

met Elly en Thijs

  3 t/m 6 juni 2010

 

Zoals de laatste jaren al vaker gebeurd is hebben we op oudjaarsavond met Elly en Thijs een plannetje gemaakt om een stad te bezoeken. Na achtereenvolgens Berlijn, Keulen en Lille zoeken we het dit jaar hogerop: Madrid, op 650m de hoogst gelegen hoofdstad van Europa. Het is een grote stad, ongeveer 3 miljoen inwoners en ligt in het hart van Spanje. Niet naast de deur dus.

donderdag 3 juni

We vertrekken om 7.30 uur richting Empe en drinken bij Elly en Thijs eerst een kop koffie. Vervolgens lopen we naar het stationnetje Voorst-Empe, een afstand van twee keer languit vallen en je bent er. Dankzij het NS-abonnement van Jan kunnen we met zijn vieren heel comfortabel eerste klas naar Schiphol reizen, waar we ruim op tijd arriveren. We vliegen met Iberia, de Spaanse luchtvaartmaatschappij. De beenruimte in het vliegtuig is zeer ruim bemeten. Verder valt ons op dat het heel rustig is: er zijn heel veel plaatsen vrij. Maar de service is waardeloos; eten en drinken moeten gekocht worden. Dat vinden wij al vreemd voor een gewone lijndienst, maar erger is dat de broodjes bovendien niet te eten zijn, ronduit smerig! Ook op het vliegveld van Madrid is het heel rustig. De terminal waar wij aankomen is gloednieuw en erg mooi van lijn en kleur. De plafonds hebben prachtig gebogen vormen en er is veel blank hout in verwerkt.


terminal van vliegveld Baragas

We nemen de metro en zonder problemen stappen we na een tijdje uit bij halte Callao, luttele minuten lopen van het hotel, dat in een onooglijk zijstraatje van de Gran Via ligt. Maar het is er schoon en de bedden en douche zijn goed.


metrostation Callao

Om half vijf lopen we al op de Gran Via, op zoek naar een terrasje, want we sterven van de dorst. Zo ongeveer bij de eerste stoeltjes ploffen we neer bij een zaakje waar we de hammen binnen zien hangen. En wat smaakt een glas bier dan goddelijk! We eten er wat kaas- en vleessoorten bij en een paar stukjes stokbrood met olijfolie en geplette verse tomaten. Een goed begin.

        

terras op de Gran Via

We kunnen er weer tegen en lopen de Gran Via af richting Plaza de Espaňa, een groot plein met bloemperkjes en bomen en natuurlijk bankjes. Er staat een enorm standbeeld van de schrijver Cervantes met daarvoor een beeld van zijn bekende romanfiguren Don Quichot met zijn knecht Sancho Panza.


Plaza de Espaňa met beeld van Cervantes en Don Quichot met Sancho Panza

Verderop komen we bij het Palacio Real (koninklijk paleis), het voormalige onderkomen van de Spaanse heersers van het Huis Bourbon. Die lui waren bepaald niet bescheiden, want het is een vierkant gebouw met zijden van 500 (!) meter en in het midden een vierkante binnenplaats. Nu ontvangt de Spaanse koning hier zijn officiële gasten, maar hij woont elders.


Palacio Real

Naast het paleis ligt de Catedral de Nuestra Seňora de la Almudena waar we een kijkje gaan nemen. De kerk heeft een aantal mooie onderdelen, m.n. een aantal plafondschilderingen zijn heel bijzonder. Maar naar onze smaak is de inrichting wat rommelig, te veel verschillende stijlen. De kerk blijkt pas in 1993 voltooid te zijn en dat verklaart het aantal moderne elementen in de kerk.

        
plafond Catedral de N.S. de la Almudena

Kris-kras slenterend door de straatjes komen we op de Plazo de San Miguel, een klein pleintje met bomen dat één groot terras is. Hier maar weer eens neergestreken. Het valt op dat, wanneer je een alcoholisch drankje bestelt, je er altijd iets te eten bij krijgt, meestal een bakje chips, soms pinda’s of olijven. Naast het plein ligt de Mercado de San Miguel, een overdekte markthal met een gietijzeren constructie uit de jaren 1914-1916. Het blijkt één grote uitstalkast van Spaanse heerlijkheden te zijn: worsten en hammen, taartjes en koekjes en andere zoetigheid, groenten en fruit, kazen, kruiden, vis en schaaldieren, wijnen, enz. en overal kun je dit lekkers bestellen en ter plekke opeten. Het is er razend druk. Erg leuk om te zien wat de Spanjaarden zoal aan specialiteiten hebben. In de loop van de avond belanden we ten slotte op een rustig plein waar we op het terras een wijntje nemen en dan blijken ze hier overheerlijke tapas te hebben. Geen kleine hapjes, maar sneetjes stokbrood met allerlei heerlijkheden erop. Ze zien er allemaal even mooi uit en het zijn complete hartige gebakjes. De sortering is groot: met vlees, vis, groenten, kaas of ei. Het is moeilijk om te kiezen. En zoals ze eruit zien smaken ze ook: super! Laat in de avond lopen we terug naar het hotel en hebben dan het gevoel dat we al een dag in Madrid zijn.

vrijdag 4 juni

Na het ontbijt lopen we rond half tien de stad in. Thijs had daar gisteren al een schoenenwinkel ontdekt en daar moeten we natuurlijk in. Enige tijd later komen zowel Thijs als ik met een paar schoenen naar buiten. Een eindje verderop koopt Elly ook een paar schoenen en dan moeten we toch weer terug naar het hotel om de buit naar de kamers te brengen.Dus even later weer een nieuwe poging om de stad te gaan bekijken. De gebouwen zijn heel indrukwekkend en de pleinen hebben een allure die we in Nederland niet kennen. Wel valt ons op er er veel daklozen zijn. Op het plein Puerta del Sol (hier stond vroeger een stadspoort) staat bij een zijstraat een beeld van een beer bij de meiboom, het symbool van Madrid.


de beer en de meiboom, symbool van Madrid

We lopen ons voortdurend te verbazen en genieten met volle teugen. Na veel omzwervingen en natuurlijk nog een kop koffie op een terrasje (je moet per slot van rekening alles halen uit zo’n zonnig weekend) komen we op de beroemde Plaza Mayor terecht, Madrids beroemdste plein. In het verleden was het plein een marktterrein, openluchttheater, stierenvechtersarena, executieplaats en toernooiveld. De meeste gebouwen zijn nu regeringsgebouwen. Het plein is een rechthoek van 120 bij 100 m, waar 9 poortgewelven op uitkomen. En natuurlijk zijn er nu veel, heel veel terrasjes. We zoeken een plekje in de schaduw om te lunchen.


Plaza de Mayor, hier zonder terrassen

Vervolgens gaat het richting hotel voor een korte siësta.Tegen vijf uur weer in de benen en gaan we de winkelstraat aan de andere kant van de Gran Via verkennen.


gebouw Metropolis, op de hoek van de Gran Via

We stuiten we op een kledingzaak met ‘eco-kleding’. De collectie is erg apart en ook wel gedurfd, maar vooral de prachtige kleurstellingen van de stoffen vallen ons op. Alleen het rondkijken is al erg leuk. Jan vindt hier een pet voor de vakantie. Eerst nog even een drankje alvorens naar de Plaza de Cibeles te lopen, een enorm en erg imposant plein met aan één kant een prachtig gebouw. Het heeft veel weg van een paleis, maar het blijkt een post- c.q. communicatiekantoor te zijn. Je moet je wel heel klein voelen als je daar een eenvoudig postzegeltje komt kopen!


het postkantoor

Door het park van de Paseo del Prado lopen we naar het gelijknamige museum. Het is groot, maar niet echt mooi van de buitenkant. We zijn inmiddels een behoorlijk eind uit de buurt en de plattegrond ligt waarschijnlijk op een van de vele terrasjes waar we geweest zijn. We beginnen onze voeten te voelen. Na heel veel lopen, alleen Thijs lijkt nog te weten welke kant we op moeten, strijken we uiteindelijk op het terras van een visrestaurant neer. Het is erg warm en het terras wordt gekoeld door er regelmatig een waternevel over te spuiten. Als we een paar uur later uiteindelijk richting hotel gaan blijken Elly en ik toch wel erg pijnlijke voeten te hebben; zij gaat zelfs op blote voeten verder, en is het laatste loopje die dag bepaald geen pretje meer. Als ik op de hotelkamer mijn voeten bekijk blijken er een paar forse blaren onder de bal van mijn voet te zitten.

zaterdag 5 juni

Na het ontbijt is ons eerste doel een apotheek om compeed te kopen. Op een bankje, gezusterlijk naast elkaar, beplakken we onze voeten.


leve de compeed

Dat gaat een stuk beter, maar we besluiten toch dit keer de metro te nemen en het vandaag wat kalmer aan te doen. Voor €1,-  rijd je hier met de metro door de hele stad. Er wordt frequent gereden en alles staat duidelijk aangegeven. Je vraagt je af waarom het hier in Nederland allemaal zo duur moet zijn. We gaan naar het park El Retiro, een enorm park dat mooi is aangelegd met prachtige fonteinen, een rozentuin, een grote vijver waar je met roeibootjes kunt varen, standbeelden en historische gebouwen zoals het Palacio de Velásquez en het Palacio de Cristal uit de 19e eeuw.

        

Palacio Cristal en het monument van Alfonso XII met de botenvijver

Het is er heerlijk koel en op veel plaatsen zijn er kiosken/terrasjes. We drentelen hier zo’n vier uur rond en nemen dan de metro naar het museum Centro de Arte Reina Sofia, want ik wil het beroemde schilderij van Picasso, la Guernica, nu wel eens met eigen ogen zien. Maar eerst lunchen we tegenover de ingang van het museum. De toegansprijs is €3,-,  wat spotgoedkoop is in vergelijking met de prijzen van de musea bij ons, en zaterdagmiddag is de toegang gratis: we blijven Hollanders… !


het beroemde schilderij Guernica van Picasso

Dan weer naar het hotel voor de siësta, want het is inmiddels al weer 4 uur als we daar aankomen. We beginnen steeds meer begrip te krijgen voor deze Spaanse gewoonte.Hierna beginnen we aan onze laatste wandeling in Madrid. We gaan op zoek naar het Monasterio de las Descalzas Reales, een klooster dat uit 1554 stamt. Na enig zoeken vinden we het, maar het is net gesloten, helaas. Dus slenteren we verder. Achter een biertje laten we de voor het weekend keurig opgedofte Madrilenen aan ons voorbij gaan. Altijd leuk mensen kijken. We besluiten dit geslaagde weekend af te sluiten bij het tapasrestaurant van de eerste avond. Het is warm en het is druk. Veel flanerende volwassenen en kleine kinderen die nog tot ’s avonds laat over straat lopen. Als we rond half 12 vertrekken worden onze plaatsen direct weer ingenomen. Het is ongelooflijk druk in de stad en nog altijd boven de 30°. Ik denk dat het hier allemaal nog tot diep in de nacht doorgaat.

Zondag 6 juni

Zonder ons te hoeven haasten lopen we na het ontbijt naar het metrostation om richting vliegveld te gaan. Het is daar op deze zondag heel wat drukker dan enkele dagen geleden: lange rijen bij het inchecken en bij de controlepoortjes. Het vliegtuig is tot op de laatste stoel bezet en de beenruimte is aanmerkelijk minder dan op de heenreis. Wanneer de gezagvoerder aangeeft dat we Amsterdam naderen zien we buiten een groot grijs wolkendek: geen zon te bekennen. Dan met de trein naar Empe. Ondanks de afwezigheid van de zon is het behoorlijk warm.In de tuin bij Elly en Thijs drinken we nog een glaasje fris als afsluiting van een heerlijk en oergezellig weekendje Madrid. We zijn het er over eens dat Madrid een prachtige stad is en erg  prettig om er een paar dagen te verblijven. Het laatste beetje geld uit de pot wordt verdeeld en dan gaan we weer met de auto op Ruurlo aan, waar we rond 6 uur aankomen.

N.B.

De meeste foto's zijn geen eigen foto's. Alleen de twee op het terrasje (donderdag) en de 'blaren'-foto (zaterdag) zijn van ons.

Home Reizen van Jan en Carla