Home Reizen van Jan en Carla

 

HONGARIJE (het zuiden) en WENEN

1989

Opnieuw naar Hongarije! Marijntje en Sandra willen alleen naar Hongarije en daar samen kamperen. Maar twee meisjes van 17 en 18 jaar kamperen in een land waar ze ook nog eens de taal niet spreken is een stap te ver voor ons. Daarom logeren wij in een huisje er niet al te ver vandaan. Wij gaan onze eigen weg, maar in geval van nood ...
Maar we beginnen en eindigen deze vakantie in Wenen.

Wenen (1)

Schloss Schönbrunn is een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Oostenrijk. De naam Schönbrunn zou teruggaan naar keizer Matthias, die hier tijdens de jacht een mooie bron gezien zou hebben. Tegenwoordig telt het paleis 1441 kamers in alle soorten en maten.

Daarnaast heeft Wenen nog heel veel andere bezienswaardige gebouwen, zoals bijvoorbeeld: de Karlskirche, een rooms-katholieke kerk in Wenen. De zuilen aan de voorzijde van de kerk zijn geïnspireerd op de Zuil van Trajanus in Rome.

Het Secessionsgebouw in Wenen werd in 1898 ontworpen. Het was de plek waar de kunstenaars van de Secession-stroming, de Oostenrijkse variant van de jugendstil, bij elkaar kwamen.

 

 

Hongarije

Kiskunfélegyháza is een stadje met een bijzonder stadhuis.

Szeged is de derde grote stad van Hongarije en ligt in het zuidoosten van het land, op de rechteroever van de Tisza, in de nabijheid van zowel de Servische als de Roemeense grens. Szeged is beroemd om twee typisch Hongaarse producten: salami en paprika. We bezochten de Nieuwe Synagoge uit 1907. De synagoge in Szeged is de een na grootste in Hongarije, na die in Boedapest en de vierde grootste ter wereld.

                

Daar raakten we in gesprek met de heer Klein, een overlevende van de holocaust.

Op het plein voor de dom vindt jaarlijks een openluchtfestival plaats met theater-, opera- en balletvoorstellingen. Wij zagen daar folkloristische dansen.

                

Gyula.
De gotische burcht is de enige in de Grote Laagvlakte die geheel bewaard is gebleven. Het van baksteen opgetrokken gebouw zonder ramen is rechthoekig en heeft een belfort of wachttoren, die de burchtpoort bewaakte. De burcht stamt uit de 15e eeuw. Ondanks het grimmige uiterlijk en de drie meter dikke muren slaagden de Turken in 1566, erin hem te veroveren. Na 1950 werd de burcht gerestaureerd.

Het Hongaarse platteland

   

   

Pécs (zie ook Hongarije 1988). De Zsolnay-fontein. Op het grote plein staat op de plaats van een vroegere Turkse bron een fontein uit de Zsolnay porseleinfabriek. Het glazuur heeft de typische metaalglans waar de fabriek zo bekend om stond.

                

Het orgel van de Dom van Pécs heeft een mooie klank. Franz Liszt heeft het destijds bespeeld bij een verblijf in de stad. Hieronder een beeld van Franz Liszt. Het is een tinnen plastiek en staat op een balkon. Het herinnert aan het bezoek dat Liszt in 1846 aan Pecs bracht op uitnodiging van de bisschop.

Harkány is vooral bekend als kuuroord. Toen hier 160 jaar geleden de genezende werking van het water werd ontdekt, legde men een bad met een ziekenhuis voor reumapatiënten aan. Het is vreemd om een bad te zien waar niet gezwommen wordt; men staat.

Mohács ligt ten oosten van Pecs, niet ver van de Kroatische grens. Hier speelde zich voor Hongarije het grootste drama uit die tijd af. In 1526 werden de Hongaren door de Turken volledig verslagen. Ook koning Lajos II (Lodewijk II van Hongarije) vond in die veldslag de dood, zodat het land onbeschermd openlag voor de Turken. De weduwe van koning Lajos II, koningin Maria van Hongarije, die bekendstond als één der meest ontwikkelde vrouwen uit die tijd, werd later stadshoudster van Brabant en landvoogdes der Nederlanden.
Er is nu een herinneringspark dat de slag in houten sculpturen uitbeeldt.

 

                

Verder heeft het stadje een moderne Servisch orthodoxe kerk met mooie moderne gebrandschilderde ramen en een Leninmonument met een meer dan levensgroot beeld van Lenin.

Keszthely ligt aan de westelijke punt van het Balatonmeer in Hongarije. In het begin van de 18e eeuw raakte de familie Festetics in het bezit van Keszthely, waar ze tegen het midden van de 18e eeuw een kasteel lieten bouwen.

Siklós ligt slechts een paar kilometer van Harkány. Hier staat een grote, goed onderhouden 700-jarige burcht. In het begin van de 18e eeuw ontstond de huidige vorm en tussen 1954 en 1969 vond een grondige restauratie plaats.


In het stadje komen we bij toeval bij een zigeunerbruiloft terecht. We worden meteen uitgenodigd om mee te feesten!

                

Wenen (2)
Aan het eind van de vakantie gaan we nog een paar dagen naar Wenen, waar we ook bij de familie van Sandra langs gaan. Zij nodigen ons uit om met de hele familie in een Heuriger te gaan eten. Heuriger is jonge Oostenrijkse wijn. Heuer betekent: van dit jaar. Een Heuriger is dus ook een wijnlokaal waar de wijn geproeft kan worden en waar men eenvoudig, maar heel gezellig iets kan eten.

Hundertwasser (1928-2000) was een Oostenrijks kunstenaar en architect. Hij stond vooral bekend om de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen en was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.

                

Het Slot Belvedere is een barok paleizencomplex. Het bestaat uit het Obere Belvedere en het wat oudere Untere Belvedere, die worden verbonden door een tuin.

Einde van onze vakantie. Marijntje is het er duidelijk niet mee eens!


Home Reizen van Jan en Carla